Women in control

Als vrouw denk je misschien niet meteen aan krachttraining om af te vallen, maar toch is dit één van de beste manieren om de kilo’s kwijt te raken! Door krachttraining worden spiercellen doelbewust afgebroken zodat het lichaam deze zal moeten herstellen. Het lichaam gebruikt hiervoor opgeslagen lichaamsvet en zorgt op deze manier voor een goed herstel. In de (rust) periode na de krachttraining wordt er nog steeds vet afgebroken, kortom de stofwisseling in rust word hoger door middel van krachttraining; je lichaam zal elke dag veel meer kcal verbruiken. Een ander groot misverstand is dat je veel (mannelijke) spiermassa zal opbouwen maar dit is totaal niet waar! Vrouwen hebben bijna geen testosteron productie zoals mannen dat wel hebben en daardoor ontwikkel je als vrouw geen spiermassa. De spieren worden na verloop van tijd wel meer gedefinieerd en dan krijg je een strak uiterlijk. De lijn van het lichaam wordt veel mooier omdat stevige spieren het typisch vrouwelijk figuur beter doet uitkomen en er is geen tot veel minder sprake van een slappe en loshangende huid.
Helaas denken nog steeds veel vrouwen dat je door het doen van krachttraining brede schouders en dikke armen als een bodybuilder zal krijgen, maar dit is helemaal niet waar! Deze “mythe” is helaas zo hardnekkig dat deze gedachte blijft bestaan en niet alleen bij de vrouwen maar ook vele trainers geven nog steeds de verkeerde informatie. Traditioneel deden vrouwen veel aan cardio activiteiten en diëten met lage calorieën om hun lichaam fit en strak te houden. Helaas zijn dieten vaak moeilijk vol te houden en bovendien daalt hierdoor de stofwisseling en zonder effectieve krachttraining kan het bereiken van verandering een onmogelijk doel worden.Krachttraining is absoluut essentieel voor het bereiken van visuele veranderingen in het lichaam en de voordelen van krachttraining gaan veel verder dan alleen het visuele.
Krachttraining zorgt voor sterke banden en pezen die dienen ter ondersteuning van onze gewrichten, waardoor de kans op blessures wordt verkleind. De botdichtheid stijgt extreem, waardoor de kans op osteoporose kleiner wordt. Krachttraining verbetert de kwaliteit van het leven, het stelt ons in staat om dagelijkse activiteiten als tillen duwen en trekken beter uit te voeren. De fysieke en geestelijke voordelen zijn talloos, en het hoeft niet alleen te gaan om het creëren van een ‘hardbody’ maar om het vertrouwen en de controle die krachttraining ons geeft.

resultaatgericht en doelstellingen behalen:

Het volgen van een persoonlijk trainingsschema is daarom heel belangrijk en betekent zeker niet dat je op dezelfde manier moet gaan trainen als de mannen. Er zijn zeer veel verschillende manieren om te trainen met gewichten en daarbij moet de persoonlijke doelstelling centraal staan. Bij de meeste vrouwen is afvallen, sterker worden en het krijgen van een mooi atletisch lichaam de meest voorkomende doelstelling en dit bereik je zeker door het trainen met gewichten. Je moet dan wel een goed programma hebben die persoonlijk voor jouw is opgesteld m.b.t. jouw doelstelling en niet een kant-en-klaar schema uit een tijdschrift of zo’n schema die je bij de meeste sportscholen krijgt. Een grotere spiermassa betekent dus zeker niet dat je eruit gaat zien als de Hulk. Je krijgt door het vergroten van je spiermassa juist een mooier figuur, daarom is het ook zo belangrijk om een goed persoonlijk trainingschema te hebben wat is aangepast naar jouw eigen doelstelling om resultaten te behalen. Het grootste gedeelte van de sporters die in een fitnesscentrum trainen krijgen bij het lid worden meestal een gewoon standaard trainingsschema en that’s it! Het is heel belangrijk om elke 6-8 weken een persoonlijk trainingsschema te volgen en niet een of ander algemeen trainingsschema. Na deze periode moet het schema worden aangepast maar wel zo dat er een progressieve lijn in je trainingen komt; je kunt niet zomaar het ene schema na het andere schema volgen.

Een goed opgesteld persoonlijk trainingsschema is tegenwoordig helaas vrij zeldzaam in de vele Nederlandse sportscholen. Als er wel de mogelijkheid is om een schema aan te vragen dan is dit bijna altijd een algemeen trainingsschema die uit de computer komt rollen. Dit schema bestaat uit standaard oefeningen, meestal op machines, en er word niet gekeken naar persoonlijke doelstellingen, belastbaarheid of de tekortkomingen die iemand heeft. Wanneer er sprake is van een beperking dan is dit geen enkel probleem maar deze moet wel worden opgelost omdat deze beperking zal zorgen dat iemand bepaalde oefeningen niet eens goed zou kunnen uitvoeren omdat bepaalde spieren niet de nodige flexibiliteit of mobiliteit hebben. Voor de beste resultaten moet er veel meer afgewisseld worden, zowel in de trainingsschema’s als met de oefeningen en de schema’s moeten progressief zijn, dat wil zeggen dat er ook tussen de schema’s steeds een logische opbouw is waardoor je steeds betere prestaties kunt leveren. De trainingsmethode is de manier waarop je de oefeningen moet uitvoeren, bijvoorbeeld 3 setjes van 12 herhalingen of 4 setjes van 8 herhalingen. Er bestaan zeer veel verschillende trainingsmethoden, maar hier word ook heel weinig mee gevarieerd. Tevens is de trainingsmethode mede afhankelijk van je persoonlijke doelstelling. Alle sporters willen uiteraard mooie resultaten, maar doordat de meeste sporters te lang op dezelfde manier trainen, met hetzelfde schema en vaak met dezelfde trainingsmethode zullen er geen mooie resultaten komen. Er is voor het lichaam geen trainingsprikkel meer, het lichaam raakt gewend aan de training en je boekt dus geen vooruitgang meer!

Vrouwen profiteren juist van krachttraining:

Vrouwen profiteren bovendien van krachttraining omdat krachttraining zorgt voor een stijgende metabolisme (versnelde stofwisseling) in ruststand. Door deze stijging zullen vrouwen die willen afvallen makkelijker afvallen. Als krachttraining op de juiste manier en consistent wordt toegepast zullen de spieren groeien. Op dit moment zullen deze spieren meer energie nodig hebben wat goed is voor de stofwisseling. Voor vrouwen van middelbare leeftijd is dit in het bijzonder belangrijk. Op deze leeftijd is er vaak sprake van een trage stofwisseling, dus het geheim is niet om minder te eten maar om krachttraining te doen! Veel vrouwen zijn bang voor krachttraining omdat ze denken dat ze erg grote spieren krijgen die onaantrekkelijk zijn. ‘Ik wil mijn vet niet omzetten in spieren’.
Dit is een wijdverspreide misvatting. De overgrote meerderheid van de vrouwen kunnen geen grote spieren opbouwen omdat ze hier genetisch niet toe in staat zijn. Het is onmogelijk om vet in spieren om te zetten, of spieren in vet, elke cel is uniek. Om deze mythen te ontkrachten moeten we de fysiologie van krachttraining nader bekijken. Krachttraining leidt tot een toename van de grootte van de spiervezels. Als deze spiervezels groter worden verandert de vorm van de spieren. Hoeveel de spier verandert van vorm en hoe groot de spier wordt hangt af van de hoeveelheid werk die de spier moet verrichtten. Als de spier wordt gevraagd om zware gewichten te tillen zal deze spier significant groter kunnen worden bij juiste toepassing. Dit is het doel van de meeste mannen. Om deze winst in spieren te voorkomen wordt vrouwen vaak verteld om met hele lichte gewichten te werken. Dit wordt vaak als extreem licht geïnterpreteerd waardoor vrouwen met hele lichte gewichten veel herhalingen maken. Helaas, zonder voldoende gewicht zal de spier niet veranderen van vorm en het doel van ‘vorm/shape’ kan niet worden bereikt. Een verandering in vorm van de spier wordt op dezelfde manier bereikt als waarop grootte wordt bereikt: met hard en consistent werken.

Verschil tussen mannen en vrouwen mbt krachttraining voor vrouwen:

De oorsprong van de hardnekkige gedachte dat vrouwen van krachttraining overmatige (mannelijke) spiergroei aanmaken komt voort uit de mannenwereld. Vrouwen zien dat mannen gespierd worden van krachttraining en denken -logischerwijs- dat zij dat ook zullen worden, maar niets is minder waar!
Naast alle overeenkomsten en voordelen van krachttraining zijn er weldegelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. Eén heel belangrijk verschil is dat vrouwen minder mannelijke geslachtshormonen produceren dan mannen. Een andere naam voor deze hormonen is androgenen. Vrouwen produceren wel androgenen, echter de concentratie androgenen in het bloed van vrouwen is veel lager dan bij mannen. Het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon is testosteron en dit hormoon heeft een directe invloed op de opbouw van spiermassa.
De belangrijkste verklaring voor het verschil in spiermassa tussen mannen en vrouwen kan dan ook gevonden worden in de veel lagere concentratie testosteron. Doordat vrouwen veel minder mannelijke geslachtshormonen hebben reageren vrouwen ook minder sterk op krachttraining. Het is voor vrouwen veel moeilijker om kracht en met name spiermassa op te bouwen, dan voor mannen. Daarnaast kunnen vrouwen op een natuurlijke manier niet veel spiermassa opbouwen. Zelfs niet zoveel spiermassa als een ongetrainde man.
Krachttraining is, met de juiste belasting en de juiste hoeveelheid herhalingen, een van de meest geschikte, doeltreffende en duurzame manieren waarop vrouwen een strak en vooral evenwichtig lichaam kunnen krijgen. Een vrouw heeft niet alleen een veel kleinere spiermassa dan een man (gemiddeld tussen de 18 en 20 kilo minder), maar de typisch mannelijke spiergroei hangt in grote mate ook af van het hormoon testosteron, waar mannen 10 tot 20 keer meer van hebben dan vrouwen. Met een hogere dichtheid ten opzichte van vet, neemt een spier bij evenveel gewicht vijf keer minder ruimte in. Door te trainen met gewichten die overeenkomen met 60% van uw maximale gewicht en die u dus in één oefening kunt optillen, zal uw lichaam slanker, atletischer en strakker worden. Met meer spiermassa blijft u makkelijker op gewicht. Door meer spieren wordt het metabolisme versneld: door 5 kg vetmassa te vervangen door 5 kg spiermassa kunt u, ook als u niet beweegt, tussen de 500 en 900 Kcal per dag meer consumeren. Laat dus die ongegronde angst los en houd vooral op te trainen met te lichte, saaie en inefficiënte gewichten. Krachttraining is de meest effectieve manier om het strakke en vrouwelijke figuur te krijgen én te behouden waar u altijd van heeft gedroomd.

Elke 6 tot 8 weken een persoonlijk aangepast trainingsschema:

Voor effectieve trainingen waardoor je continu resultaten blijft behalen is het belangrijk om elke 6-8 weken je trainingsschema aan te passen;
Om doelstellingen te kunnen behalen en te kunnen blijven behalen is het heel erg belangrijk om een goed persoonlijk schema te hebben.
Om lange termijn doelstellingen te blijven behalen is het daarnaast belangrijk om elke 6 tot 8 weken weer een nieuw trainingsschema te volgen.
Een nieuwe en andere manier van trainen met andere oefeningen waardoor je steeds tot een hoger niveau komt en je doelstellingen wederom zal behalen.
Een doelstelling voor de lange termijn is er altijd maar daarnaast is het noodzakelijk om korte termijn doelstellingen te hebben.
Er word weinig resultaat behaald omdat veel sporters te lang op dezelfde manier trainen met hetzelfde schema of met dezelfde oefeningen en zo is er voor het lichaam geen
trainingsprikkel meer om naar een hoger niveau te gaan. Het lichaam raakt gewend aan de trainingen en oefeningen en je boekt dus geen vooruitgang meer.
Een trainingsschema moet daarom om de 6-8 weken worden aangepast om de spieren steeds weer een nieuwe prikkeling te geven en vooral niet te laten wennen aan de trainingsarbeid.
Om resultaten te blijven behalen moet je dus voor voldoende afwisseling zorgen in je schema. Het schema moet altijd opgesteld worden aan de persoonlijke doelstellingen van een sporter en het gehele programma moet progressief zijn.
Een progressief programma wil zeggen dat de schema’s elkaar op een logische manier opvolgen waardoor er continu een vooruitgang zal zijn in je trainingen en niet dat je elke keer
zomaar weer een nieuw schema gaat volgen. Door het gebruik van goede begeleiding en trainingsschema’s zal dit niet gebeuren!